Babka lancetowata – uniwersalna roślina przydatna w kuchni i w domowej apteczce

Choć wygląda niepozornie, drzemią w niej niezwykłe właściwości. Babka lancetowata, bo to o niej mowa, jest niezwykle popularną rośliną w Polsce i można ją spotkać dosłownie wszędzie: na łąkach, polach, pastwiskach i ogrodach. O jej właściwościach pisał już w starożytności Pliniusz Starszy – wg niego ziele babki jest w stanie uleczyć 24 choroby. Inne źródła pochodzą z Chin – cesarz chiński Shen Nung zaliczył babkę do grupy “książąt” wśród ziół. Służyła także w tradycyjnych obrzędach ku siłom przyrody 

Surowcem zielarskim są liście. Znajdziemy w nich takie związki, jak m. in. flawonoidy, garbniki, kwas askorbinowy i wiele innych. Zebrane i wysuszone liście powinny być przechowywane w suchych miejscach bez dostępu światła i szczelnie zapakowane. 

Jakie właściwości lecznicze ma babka lancetowata?

Napary z babki możemy stosować zarówno wewnętrznie, jak i zewnętrznie. Działanie babki lancetowatej opiera się na pobudzaniu soków trawiennych, przyspieszaniu gojenia ran, działa przeciwwirusowo, przeciwbakteryjnie i wykrztuśnie. 

Picie naparów pomaga przede wszystkim przy stanach zapalnych przewodu pokarmowego (mają działanie osłaniające w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy), ale także jeśli doskwierają nam różne dolegliwości polegające na zaburzeniach przemiany materii oraz trawienia. Pomocny okaże się także przy zapaleniu dróg moczowych oraz przy nieżycie górnych dróg oddechowych. 

Zewnętrznie napar stosujemy przede wszystkim do okładów i przemywania oczu przy zapaleniu powiek lub spojówek. Okłady z naparu przyniosą także ulgę we wszelkich stanach zapalnych skóry, przyspieszą też regenerację wszelkich otarć, oparzeń i skaleczeń.

Warto mieć także pod ręką nie tylko ziele, ale także świeżą roślinę – świeżo urwanym i zmiażdżonym liściem możemy nacierać bezpośrednio miejsca ukąszone przez komary czy inne owady, co zredukuje obrzęk i świąd. Można z niego także przyrządzić upiększającą maseczkę, dedykowaną zwłaszcza dla cery tłustej. 

Przepisy z apteczki babuni

Najprostszym sposobem na użycie babki jest przyrządzenie naparu. W celu bierzemy 1-2 łyżki liści na 2 szklanki wody. Taki napar możemy pić 2-4 razy dziennie po pół szklanki lub robić z niego okłady. Do płukania jamy ustnej w stanach zapalnych możemy także przygotować macerat. Wtedy zalewamy surowiec zimną wodą w proporcjach: 2 czubate łyżeczki na pół szklanki wody i odstawiamy na 1-2 godziny. Następnie przecedzamy i delikatnie podgrzewamy. 

Z liści babki możemy zrobić także domowy tonik dla cery tłustej. Wystarczy 50 g ziela zalać 1,5l wrzącej wody i pozostawić na pół godziny. Po odcedzeniu mieszamy napar z rozcieńczonym alkoholem w proporcji 1:1. 

Zastosowanie babki lancetowatej w kuchni

Warto przełamać się i spróbować wykorzystać świeże liście babki do wiosennych potraw – posiekane liście babki, pokrzywy i mniszka doprawione kefirem stanowią bazę oczyszczającej sałatki. Bardzo komponuje się z biały serem i jako dodatek do zup. Można się także pokusić o przygotowanie soku – wyciśnięty sok ze świeżych liści przyprawiamy miodem. Gotowane liście babki są świetną alternatywą dla szpinaku.