Czy można jeść produkty po upływie terminu ważności?

Sprawdzanie terminu ważności

Każdy miał taką sytuację w życiu, gdy wyglądający na nadający się do spożycia produkt był już po terminie ważności. Pojawia się wówczas ważne pytanie, czy takie przeterminowane jedzenie można jeszcze spożyć. Odpowiedź na to pytanie nie jest jednoznaczna, bowiem niektóre produkty można spożywać nawet po upływie daty przydatności do spożycia, a niektórych absolutnie nie. W dobie marnowania jedzenia bardzo ważne jest to, aby posiadać wiedzę na ten temat i nie wyrzucać do kosza pożywienia, które można jeszcze bez obaw zjeść.

Jedzenie, które można spożyć po upływie daty ważności

Jest kilka takich produktów, które można zjeść bez obaw nawet wtedy, gdy data ważności minęła. Czego nie jeść po terminie? – podstawową kwestią, na którą trzeba zwrócić uwagę jest sformułowanie umieszczone na produkcie. Jeśli jest na nim określenie „należy spożyć do” oznacza to, iż po przekroczeniu określonej daty nie należy ryzykować. Co natomiast można jeść po terminie? – jeśli  widnieje określenie „najlepiej spożyć przed” oznacza to, że dany produkt jest jeszcze zdatny do spożycia po upłynięciu wyznaczonej daty.

Żywność, która nadaje się do spożycia po upływie terminu ważności to:

  • Produkty w puszkach – jeśli opakowanie nie posiada oznak rdzy, nie jest wybrzuszone ani dziurawe a po otwarciu nie wydobywają się gazy, taką żywność można spokojnie zjeść.
  • Ryż – jeśli jest przechowywany odpowiednio, w wymaganej temperaturze.
  • Chleb – jeśli nie ma pleśni.
  • Można jeść jajka po terminie, jeśli po zanurzeniu w szklance z wodą nie wypływają na powierzchnię.
  • Jogurt po terminie także nadaje się do spożycia, nawet ten naturalny, jeśli nie był wcześniej otwarty i był przechowywany w lodówce. Jeśli jogurt jest kwaśny albo ma pleśń, lepiej go nie spożywać.
  • Masło, które utraciło termin ważności – może być spożyte nawet po tygodniu, od daty terminu ważności. Musi jednak być przechowywane w lodówce.
  • Śmietana, która utraciła ważność również jest bezpieczna do spożycia, jeśli była przechowywana w lodówce, a wieczko nie jest uszkodzone ani napuchnięte.
  • Czekolada – wielu jej miłośników zadaje sobie pytanie, czy czekolada może się zepsuć? – produkt ten może po upływie daty pokryć się białym nalotem, smak może okazać się mniej wyrazisty, ale wciąż jest zdatny do spożycia.

Tych produktów lepiej nie jeść

Wiele produktów można spożywać po upływie terminu ważności. Są jednak również takie, których lepiej nie jeść. Mowa tutaj o produktach takich jak mięso czy ryby. Spożycie ich gdy są już nieświeże niesie ze sobą duże ryzyko, na przykład poważnego zatrucia. Należy także nie ryzykować w przypadku sałat i kiełków. Najbezpieczniejsze jest spożywanie tylko tych produktów, które są określane mianem suchych. W znakomitej większości przypadków, nawet po upływie terminu są wciąż dobre.

Podsumowanie

Jedzenie jest bardzo ważne, niestety wciąż je marnujemy. Dlatego warto robić rozsądne zakupy i przechowywać produkty w odpowiedni sposób. Jeśli minęła data przydatności do spożycia, a na jedzeniu nie ma pleśni, nie czuć nieprzyjemnego zapachu, można je spożyć. Trzeba jednak zachować czujność, aby sobie nie zaszkodzić. Z pewnością w przypadku produktów takich jak mięso, ryby, sałaty czy kiełki nie warto ryzykować, ponieważ spożywanie tego rodzaju jedzenia po upływie terminu ważności, najprawdopodobniej skończy się źle.