Gainery na masę – kto powinien z nich korzystać?

Niektórym może się wydawać, że aby zwiększyć swoją masę wystarczy jeść dużo – nieważne co. Jest to mylne przekonanie, które powoduje, że owszem, powiększa się masa tkanki, ale tłuszczowej, a nie mięśniowej. Nieodpowiednia dieta to szybka droga do chorób układu krążenia, a więc miażdżycy, a nawet zawału. A więc co zrobić, żeby obrosnąć w mięśnie w bezpieczny i szybki sposób? Gainery na masę mogą być odpowiedzią na ten problem. Ale czy są dla każdego?

Gainery na masę – sposób na szybki przyrost masy mięśniowej

Gainery na masę to inaczej odżywki węglowodanowo-białkowe, które mogą stanowić świetny dodatek do diety niejednego sportowca. W swoim składzie często posiadają również BCAA, kreatynę oraz tłuszcze, dzięki którym pozytywnie wpływają na proces regeneracji organizmu.

Gainery są szczególnie polecane osobom o ektomorficznej budowie ciała, ponieważ wiąże się ona nieraz z problemami ze zwiększeniem wagi. Odżywka pomaga w przyspieszeniu efektu anabolicznego, a zarazem chroni przed katabolizmem mięśni. Jest to częste zjawisko, kiedy osoby zjedzą wartościowego posiłku przed jak i po treningu. Organizm szuka wtedy energii w mięśniach, tym samym zmniejszając ich masę.

Węglowodany i tłuszcze są niezbędne w dostarczaniu energii do mięśni, a co za tym idzie wpływają na długość jak i intensywność treningów. Konieczne jest spożycie posiłku lub suplementu bogatego w te składniki, aby upewnić się, że ciało ma możliwość pracy na najwyższych obrotach.

Korzyści płynące z zażywania gainerów będą szczególnie widoczne u ektomorfików, jednak takie skutki jak szybsza regeneracja i większa energia podczas treningów, zauważy każdy.

Łącz gainery na masę ze zbilansowaną dietą

Nie samą odżywką człowiek żyje. Gainery na masę powinny stanowić jedynie dodatek do zbilansowanej diety, a nie zastępować bogate w wartości odżywcze posiłki.

Głównym źródłem białka w diecie są:

  • mięso – w szczególności drobiowe,
  • mleko i przetwory mleczne – jogurt, serek wiejski, serek twarogowy,
  • jajka,
  • rośliny strączkowe – soja, groch, fasola, bób, soczewica, ciecierzyca.

Zdrowe węglowodany najlepiej wkomponować do jadłospisu pod postacią kasz:

  • gryczanej,
  • jaglanej,
  • jęczmiennej,

a także:

  • ryżu brązowego
  • komosy ryżowej
  • batatów,
  • płatków owsianych.

Produktami spożywczymi bogatymi w kwasy omega-3, które pomagają w regulowaniu poziomu dobrego i złego cholesterolu, są ryby:

  • makrela,
  • tuńczyk,
  • łosoś,
  • sardynki,
  • śledzie,

oraz orzechy włoskie, brazylijskie, arachidowe, pekan, migdały i pistacje.

Białko najlepiej spożywać na śniadanie oraz wieczorny posiłek. Ulubieńcem wielu osób jest jajko, które łatwo skomponować z innymi wartościowymi składnikami. Można podać je jako jajecznicę, jajko sadzone, w koszulce, na miękko lub na twardo. Dobry pierwszy posiłek w ciągu dnia będzie stanowić omlet z odżywką, a więc połączenie jajek z ulubionym gainerem.

Przed i po posiłku należy dostarczyć sobie dawkę węglowodanów oraz tłuszczy, które wesprą mięśnie podczas wysiłku i pomogą w ich późniejszej regeneracji. Sałatka ze szpinakiem (bogatym w białko i witaminę C), orzechami włoskimi, kurczakiem z grilla oraz komosą ryżową, zapewni poczucie nasycenia, a przy okazji ochroni mięśnie przed rozpadem.

Należy pamiętać o rozważnym planowaniu swojej diety i treningów. Gainery na masę mogą stanowić świetny dodatek do posiłków dla każdego, kto pragnie rozbudować swoje mięśnie, o ile zażywane są z rozwagą i w odpowiednich dawkach.