Łosoś jest delikatną rybą, która nie lubi zbyt długo przebywać na patelni lub w piekarniku. Z tego powodu warto dopasować czas pieczenia do wybranej temperatury i dokładnie go pilnować. Ile należy piec łososia i od czego to zależy?
Czas pieczenia łososia a temperatura
Na czas pieczenia łososia ogromny wpływ ma temperatura. Zazwyczaj należy ustawić ją w granicach 170°C – 220°C. Im jest ona wyższa, tym krócej łosoś powinien znajdować się w piekarniku. Zwykle jest to około 20 minut, dlatego warto obserwować stan ryby i zmniejszać ten czas w sytuacji, gdy postawisz na wyższą temperaturę. W innym przypadku ryba stanie się sucha.
Przepisy na pieczonego łososia w wielu formach znajdziesz tutaj: http://mowisalmon.pl/przepisy.
Czas pieczenia łososia a jego forma
Co ciekawe, na czas pieczenia łososia ma wpływ również jego forma. Zupełnie inaczej trzeba przygotować rybę w dzwonkach, a jeszcze inaczej cały filet. Na ogół można przyjąć, że poszczególne formy łososia piecze się następującą ilość czasu:
- dzwonki – 15-20 minut,
- cały filet – 30-35 minut,
- cienki kawałek filetu – 20 minut.
Wszystko zależy jednak od grubości ryby i ustawionej temperatury. Warto więc regularnie obserwować danie i reagować na wszelkie niepokojące zmiany.
Ciekawe przepisy na pieczonego łososia z dodatkiem różnych składników znajdziesz na stronie https://mowisalmon.pl/.
Naczynie, w którym pieczesz łososia
Znaczenie ma też wybór odpowiedniego naczynia. Zdecydowanie najwięcej piecze się rybę w folii aluminiowej, bo aż 40 minut. Na blaszce lub kratce jest to tylko 15-20 minut. W sytuacji, gdy umieścisz łososia w naczyniu żaroodpornym, musisz liczyć się z czasem około 30 minut.
Łososia można jeść również na surowo, dlatego czasem lepiej trzymać go w piekarniku krócej niż dłużej. Taka ryba będzie jadalna, a odpowiednio doprawiona stanie się niepowtarzalnym daniem. Zbyt długie przetrzymanie łososia w piekarniku skutkuje jego wysuszeniem. Traci on więc swoją charakterystyczną strukturę i staje się po prostu niesmaczny.
Zostaw komentarz