Liofilizowane maliny – dlaczego warto je jeść?

Być może dla wielu osób owoce liofilizowane są czymś nowym- jednakże ze względu na ich prozdrowotne właściwości- każdy powinien ich spróbować. Są one też po prostu pyszne! Liofilizowane maliny to nic innego jak 100% owoców, które zostały w specjalny sposób wysuszone- najpierw zmrożone, a następnie pozbawione niemalże całej wody, jaka naturalnie w nich występuje. Dzieje się to poprzez zastosowanie próżni, w której to lód pojawiający się w konsekwencji procesu mrożenia zostaje przekształcony w parę wodną. Owoce liofilizowane są więc jak najbardziej naturalne, mają w sobie ogromną ilość witamin, są smaczne, chrupiące, a co równie istotne- zachowują smak i aromat i łatwo można je przechowywać w kuchni.

Maliny są prawdziwą skarbnicą witamin

Owoce liofilizowane przez cały rok są skarbnicą wartościowych substancji- nie tylko w sezonie, kiedy świeże owoce są najlepsze. Liofilizowane maliny często określa się także mianem suszonych, trzeba jednak mieć na uwadze, że jest to specjalny proces suszenia, dzięki któremu owoce zachowują wszystkie swoje właściwości. Nie dochodzi tutaj do utraty żadnych wartościowych substancji- jest ich dokładnie tyle, ile było ich w momencie zrywania owoców z krzaczka. Warto pamiętać o tym, że maliny posiadają sporą dawkę witamin- tych z grupy B, witaminy C, a także wiele wartościowych pierwiastków, takich jak żelazo czy fosfor. W przypadku owoców poddawanych liofilizacji- nie dodaje się do nich żadnego sztucznego cukru. Oznacza to, że słodki smak tego produktu całkowicie pochodzi od słodyczy owoców. Więcej informacje o produkcie można znaleźć pod hasłem liofilizowane maliny. Produkt ten spokojnie można włączyć do diety bez obawy o zbyt dużą liczbę kalorii.

W jaki sposób jeść liofilizowane maliny?

W przypadku liofilizowanych malin istnieje wiele możliwości, najprostsza z nich to wykorzystywanie tego produktu w formie przekąski. Są one słodkie i bardzo chrupiące. Tak przygotowane owoce można zabrać ze sobą w podróż, można też dawać takie przekąski dzieciom wyłączając niezdrowe przekąski na rzecz tych zdrowych. Owoce liofilizowane można włączyć do przygotowywanych koktajli, będą też jak najbardziej odpowiednie do mleka z chrupkami i dodatkami, do musli, a także do owsianki czy innych kasz na mleku. Liofilizowana malina może też bez przeszkód stać się składnikiem słodkich deserów- tych, w którym mamy galaretkę owocową czy też przepyszne kremy. Maliny mogą stanowić także posypkę lub dekorację na blacie ciasta lub tortu. Jak widać- możliwości jest bardzo wiele.