Czym jest ser Mimolette?
Ser Mimolette, to ser podpuszczkowy, długo dojrzewający. Produkuje się go z mleka krowiego, soli i kultur bakterii, co sprawia, że bogaty jest w wartości odżywcze. Dostarcza organizmowi dużą dawkę aminokwasów, wapnia, kazeiny oraz witaminy D. Bogaty jest również w nasycone oraz nienasycone kwasy tłuszczowe. Wszystkie wymienione związki pozytywne wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu. Poprawiają pamięć i koncentrację, wspomagają nasz układ mięśniowy oraz kostny. Chronią przed miażdżycą oraz nowotworami. Wiele źródeł wskazuje również iż, spożywanie serów długo dojrzewających m. im. Mimolette zwiększa spalanie tłuszczu.
Skąd wiedzieć czy to ser Mimolette?
Charakterystycznym znakiem rozpoznawczym tego sera jest zdecydowanie jego intensywny, pomarańczowy kolor. Do jego produkcji wykorzystuje się naturalny barwnik, który otrzymywany jest z nasion arnoty właściwej. Jest całkowicie bezpieczny dla naszego zdrowia i stanowi kolejne źródło mikro i makroelementów takich jak: witamina A, magnez czy wapń. Ser Mimolette ma nieco spłaszczony, okrągły kształt. Okres dojrzewania sera wynosi od 6 do nawet 24 miesięcy i dzieli się na trzy etapy dojrzałości:
- sześć miesięcy- ser pół stary
- dwanaście miesięcy- ser stary
- dwadzieścia cztery miesiące- ser bardzo stary
Chropowata struktura skórki jest wynikiem działających na niej roztoczy, które przyczyniają się do jego prawidłowego dojrzewania. Skórka nie jest jadalna. Ponad to, warto zwrócić uwagę również na fakt, że niektórzy producenci tego sera oszukują swoich konsumentów, dodając soku marchwiowego, zamiast barwnika z nasion arnoty właściwej, dlatego jeśli mamy możliwość, to czytajmy etykiety producenta, które znajdują się przy serach.
A jak smakuje Mimolette?
Charakterystycznymi nutami smakowymi, które możemy odnaleźć w tym serze są owoce, orzechy i karmel. Ser jest dość słony i twardy. Z wiekiem robi się coraz twardszy. W marketach możemy go spotkać w postaci okrągłych bloków, plastrów, a także wiórek. Świetnie smakuje na kanapce, możemy go również użyć do zapiekanek, a także do wielu innych potraw: sałatek, makaronów czy sosów. Podawany pośród deski serów świetnie sprawdzi się w połączeniu z ciemnym piwem, piwem IPA czy deserowym winem.
Jaka jest historia Mimolette?
Najwyższa pora aby opowiedzieć z jakiego kraju pochodzi ten ser i jaka jest jego historia. Ser Mimolette, jest serem pochodzącym z Francji z regionu Lille. Pomimo, że jest serem francuskim, jego pochodzenie wiąże się z Holandią. Legenda głosi, że francuscy wytwórcy serów wymyślili go na wzór holenderskiego, sera Edam, który podobnie jak Mimolette jest serem podpuszczkowym, długo dojrzewającym. Wiązało się to z wysokim cłem, które zostało nałożone na Francuzów na sery sprowadzane z Holandii. Ciekawostką jest to, że dopiero w 1935 roku oba kraje doszły do porozumienia i finalnie ustaliły, który z nich może mianować się jego wynalazcą.
Naszym zdaniem ser jest przepyszny, a każdemu z Was, kto jeszcze nie miał okazji go spróbować, polecamy to zrobić!
Wygląda trochę jak durian 🙂