Olej z czarnuszki w kuchni – do jakich potraw możemy go użyć?

Czarnuszka to jeden z czołowych elementów listy tak zwanych superfoods, czyli produktów wartościowych nie tylko pod względem smakowym, ale również odżywczym.

Jakie właściwości ma olej z czarnuszki?

Olej z czarnuszki jest w pełni naturalnym produktem zawierającym w sobie mnóstwo cennych dla ludzkiego organizmu składników odżywczych. Cechuje się on przede wszystkim:
– działaniem antyalergicznym,
– łagodzeniem dolegliwości układu pokarmowego,
– wspomaganiem odporności,
– zdolnością do poprawy kondycji włosów i skóry.
Olej z czarnuszki może stanowić dodatek do wielu potraw, można również pić go samodzielnie w określonych dawkach. Dozowanie oleju należy zacząć od niewielkich ilości, najlepiej kilku bądź kilkunastu kropel i stopniowo wraz z upływem czasu zwiększyć dawkę. Olej należy spożywać w trakcie lub po posiłku, co pozwoli na lepsze przyswajanie przez organizm zawartych w nim składników odżywczych. Nie jest to typ oleju nadający się do obróbki termicznej.
Olej z czarnuszki jest coraz częściej stosowany nie tylko w kuchni, ale również w kosmetyce. Stosowanie go w warunkach domowych doskonale sprawdzi się w łagodzeniu podrażnień skórnych i ochronie ciała przed poparzeniami słonecznymi. Zimnotłoczony olej z czarnuszki to również bardzo dobra odżywka wzmacniająca włosy i pobudzająca je do porostu.

Czarnuszka w kuchni

Nie od dziś wiadomo, że oleje tłoczone na zimno mają mnóstwo cennych dla organizmu wartości odżywczych. Olej zimnotłoczony z czarnuszki będzie miał bardzo szerokie zastosowanie kuchenne, wzbogacając smak wielu potraw i nadając im niepowtarzalnego charakteru. Polecany jest do stosowania przede wszystkim przy daniach serwowanych na zimno. Olej z czarnuszki to idealne rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za kuchnia bałkańską, orientalną czy śródziemnomorską. Dzięki specyficznym aromatom zmienia smak potraw, czyniąc je bardziej przystępnymi dla wybrednych kubków smakowych.


Dlaczego warto stosować olej z czarnuszki w kuchni i nie tylko tam?

Olej z czarnuszki niezmiennie cieszy się uznaniem już od czasów starożytnego Egiptu. To nie tylko smaczna i zdrowa przyprawa, ale również podstawa do przygotowania wielu skutecznie działających domowych kosmetyków. Olej ma lekko gorzkawy smak, z nutą intensywnego korzennego zapachu, co stawowi wyjątkowo atrakcyjną mieszankę. Dobry olej ma kolor miodowy lub ciemnobrązowy. Ze względu na to, że jest to produkt całkowicie naturalny nie ma żadnych przeciwwskazań do jego regularnego stosowania zarówno w kuchni, jak i w kosmetyce czy przy wspomaganiu leczenia różnego rodzaju dolegliwości.

Olej z czarnuszki dostępny jest w ofercie producenta Olejznatury