Pieprz kubeba to roślina pochodząca z Malezji, obecnie jest uprawiana głównie na Jawie skąd jej inne określenie: pieprz z Jawy. Jest to stara niedoceniana oraz zapomniana odmiana pieprzu.
Owoce tej roślin, czyli małe ciemne i pomarszczone kuleczki są wykorzystywane jako aromatyczna przyprawa oraz substancja aktywnie działająca na nasze zdrowie. Ktoś może zadać pytanie: czy pieprz jest zdrowy? Przecież wypala on kubki smakowe oraz nasze wnętrzności. Ta opinia jest jedną z najgorszych negatywnych stwierdzeń o pieprzu.
Pieprz z jawy ma silne właściwości lecznicze. Jego zmielony owoc zawierający lignany (m.in. kubeine) oraz olejki eteryczne był (i nadal jest!) wykorzystywany w medycynie chińskiej jako środek zwalczający większość chorób grypopodobnych. Działa on rozgrzewająco, wykrztuśnie i moczopędnie. Jego moczopędne właściwości są wykorzystywane w leczeniu schorzeń nerek (kamienie w nerkach) oraz cewki moczowej. Pieprz kubeba działał także skutecznie na wszelakiej maści bóle kończyn, a nawet zębów. W przypadku problemów nieświeżości oddechowej zaleca się rozgryzanie owoców pieprzu.
Ciekawostką jest, że właściwości pieprzu kubeba były wykorzystywane jako lek na potencję oraz płodność. Pieprz ten jest skuteczny także na infekcje dróg oddechowych. Zawarte w nim olejki eteryczne (np. eteryczny olejek kubebowy) działają przeciwbólowo i udrażniają drogi oddechowe. Działają one pozytywnie na śluzówkę nosa ograniczając produkcję wydzieliny w nim zalegającej. Wdychany prosto do nosa powoduje kichanie, dzięki któremu wykichujemy chorobotwórcze drobnoustroje (właściwość ta była używana podczas II wojny światowej, pieprz wtedy był stosowany jako zamiennik tabaki – rakotwórczego tytoniu).
Pieprz z Jawy jest lekarstwem nie wykazującym żadnych skutków ubocznych, jego długotrwałe stosowanie wzmacnia organizm wpływając na jego odpowiedź immunologiczną. Śmiało można go nazwać naturalnym antybiotykiem dorównującym penicylinie. Pieprz ten ma także bardzo aromatyczne właściwości.
Mimo iż od wielu lat używamy w kuchni tylko pieprzu czarnego znając jego smak już na pamięć, to chociaż raz powinniśmy spróbować pieprzu kubeba. Jego smak zależy od tego do jakiej został użytej potrawy. Rosół, dzięki tej znakomitej potrawie nabiera intensywnie ziołowego oraz nieco ostrego smaku, natomiast dodanie tego pieprzu do mięsa spowoduje, że stanie się one kruche i soczyste, a w smaku można będzie wyczuć delikatną nutę dymu wędzonego i oczywiście ostrość. Pomimo świetnego zastosowania do zup i dań mięsnych, pieprz ten odmieni smak sałatek warzywnych, sosów oraz dań inspirowanych kuchnią chińską.
Z pieprzu z Jawy możemy sporządzić także dobrej jakości trunek polegający na dodaniu do gotowego zacieru kilku ziaren tego pieprzu. Mentolowy aromat przygotowanego alkoholu będzie odświeżał oraz nagrzewał organizm w długie zimowe wieczory. Może to być także świetny sposób na przyjmowanie pieprzu.
Pieprz kubeba jest prawdziwym darem niebios. Pomaga on na prawie każdą dolegliwość oraz wzbogaca smak naszych ukochanych potraw. Sądzę, że jeszcze wiele dobroczynnych na zdrowie właściwości tego pieprzu nie zostały jeszcze odkryte. Pieprz z Jawy jest najlepszym zamiennikiem pieprzu czarnego.
uwielbiam go dodawać do niektórych zup, dodaje sporo intensywności!