Pomysły na obiad z dodatkiem warzyw

Nie wiesz jakie danie przygotować na obiad? Chcesz spróbować czegoś zarówno smacznego, jak i dobrego dla zdrowia? Sprawdź nasze pomysły na obiad z dodatkiem warzyw! Przedstawiamy przepisy na placki z cukinii oraz makaron ze szpinakiem, które bez wątpienia posmakują każdemu!

Dlaczego warto włączyć warzywa do diety?

Nikomu nie trzeba raczej tłumaczyć, że warzywa to nieodłączny element diety każdego człowieka. Dzięki nim pozyskujemy mnóstwo witamin oraz minerałów koniecznych do prawidłowego działania naszego organizmu. Warto więc spożywać co najmniej pięć porcji warzyw każdego dnia! Pamiętajmy również o tym, że odpowiednio przygotowane warzywa mogą być nie tylko zdrowe, lecz również bardzo smaczne, dzięki czemu ich spożywanie będzie także niezwykle przyjemne! Jakie zatem przygotować dania z dodatkiem warzyw?

Placki z cukinii – pyszny wybór!

Choć placki zazwyczaj mogą kojarzyć się bardziej z ziemniakami, możemy przygotować także ich ciekawszą oraz zdrowszą alternatywę, jaką są placki z cukinii! To danie jest niezwykle proste w przygotowaniu, a bez wątpienia sprosta wymaganiom wielu osób. Oto, czego potrzebujemy do ich przygotowania!

Przepis na placki z cukinii

Aby przygotować pyszne placki, potrzebujemy następujących składników:

  • 1 duża cukinia, ok. 400 g,
  • 2 średnie jajka,
  • 4 łyżki mąki,
  • łyżka kwaśnej śmietany,
  • ząbek czosnku,
  • pieprz, cukier, sól,
  • olej.

Zetrzyj cukinię na tarce (można zrobić to ze skórką, dzięki temu danie zyska duże ilości błonnika). Wrzuć startą cukinię do miski i wbij do niej jajka. Dodaj także przeciśnięty przez praskę czosnek. Następnie wsyp do miski mąkę oraz dodaj śmietanę wraz z przyprawami. Wszystko dobrze wymieszaj. Teraz kolej na smażenie – nakładaj na patelnię po jednej dużej łyżce wazowej przygotowanej masy, będzie to jeden placek. Smaż każdy z nich po 2-3 minuty z każdej strony. Gotowe, smacznego!

Makaron ze szpinakiem – klasyczny wybór

Makaron to powszechnie spotykany w każdej kuchni element wielu dań. Warto przygotować go z wartościowym składnikiem, jakim bez wątpienia jest szpinak! Najczęściej spotkać można makaron ze szpinakiem w wersji ze śmietaną bądź serem feta, dzięki temu danie jest bardzo pożywne. My proponujemy wersję ze śmietaną. Oto sprawdzony przepis na smakowity makaron ze szpinakiem!

Przepis na makaron ze szpinakiem

To danie jest niezwykle proste w przygotowaniu, wystarczy zaledwie kilkanaście minut, aby cieszyć się jego wyjątkowym smakiem! Aby przygotować tę potrawę, potrzebujemy:

  • 150 g makaronu (dowolnego rodzaju, choć najbardziej polecamy klasyczne spaghetti),
  • pół cebuli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 150 g szpinaku,
  • łyżka oliwy,
  • 1/3 szklanki śmietany 30%,
  • 1/3 szklanki startego parmezanu.

Najpierw przygotowujemy makaron – gotujemy go zgodnie z przepisem na opakowaniu. Następnie płuczemy i odcedzamy szpinak. Pamiętajmy, aby wybierać świeży szpinak, a nie mrożony, gdyż zawiera on wtedy więcej witamin! Kolejny krok to usmażenie cebuli na patelni. Dodajemy do niej szczyptę soli oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Do cebuli dorzucamy przygotowany szpinak, a po nim śmietanę. Całość zagotowujemy. Do tak przygotowanej masy dokładamy ugotowany oraz odcedzony makaron, a całość dokańczamy dokładając ser. Mamy gotowe danie, smacznego!

Przedstawione dania, czyli makaron ze szpinakiem oraz placki z cukinii to dobre pomysły na szybki i pożywny obiad, dzięki czemu możemy zapewnić sobie odpowiednią dawkę warzyw zawierających cenne dla organizmu witaminy i minerały, jak i cieszyć się znakomitym smakiem. Warto również modyfikować przepisy do własnych potrzeb, aby odkryć warianty najlepiej dopasowane do naszych kubków smakowych!