Provolone to ser włoski pełnowartościowy i uczta dla prawdziwych smakoszy. Nazwa pochodzi od neapolitańskich słów prova lub provola, które oznaczają kształt globu. We Włoszech nadal tradycyjnie jest produkowany w postaci gruszki (mandarino, mandarone, provoletta), a także kiełbasy (pancetta, pancettone, salamino) lub stożka (gigante, gigantone, gigantino) o długości od 10 do 15 cm. Wytwarzany jest z mleka krowiego i stanowi nieodłączny element kuchni włoskiej, amerykańskiej, jak i południowoamerykańskiej. Uważa się go za „starszego brata” sera Mozarella.
Ser idealny nie tylko do zapiekania
Provolone to dojrzały pół-twardy ser pasta Filata o łagodnym smaku i zapachu. Jego smak zyskuje na mocy po roztopieniu, a rozpuszcza się znakomicie. Dlatego też idealnie nadaje się do zapiekania. Sprawdzi się do lasagne, frittaty, na pizzy, jako dodatek do zup, grillowanych kanapek i zapiekanek makaronowych. Bez problemu można zetrzeć go na tarce i dodać do ulubionego dania. Można go porównać do sera Parmezan czy Emmentaler. Aczkolwiek wkomponowuje się równie do sałatek z makaronem.
Provolone a zdrowie
Sery ogólnie mają pozytywny wpływ na nasze zdrowie. Są przecież źródłem bardzo dobrze przyswajalnego wapnia, który wzmacnia kości i zapobiega osteoporozie. Provolone zawiera 75% wapnia, więc jego wartość jest nieoceniona. Ser ten jest bogaty w cholesterol, więc nie poleca się go osobom z otyłością. Ciekawostką jest fakt, iż zawiera 52% białka, co jest jednym z najwyższych wskaźników wśród serów. To idealna przekąska dla osób uprawiających sporty lub wykonujących ciężką pracę fizyczną.
Odmiany Provolone
Istnieją trzy odmiany sera:
- Dolce, czyli wersja łagodna. Dojrzewa od dwóch do trzech miesięcy. Charakteryzuje go kolor bladożółty aż do białego. Posiada słodki, dosyć delikatny i maślany smak. Jest to ser popularny i bardzo przystępny. Jeden z prawdziwych włoskich klasyków. Tę odmianę można spożywać zaraz po zakupie bez obróbki cieplnej, ale można go też topić, celem wzbogacenia dań z makaronu, warzyw lub ryżu.
- Piccante, który dojrzewa przez cztery miesiące lub dłużej. Może leżakować nawet do trzech lat. Dojrzewając, nabiera wyjątkowej ostrości, pikantności z klasyczną i charakterystyczną nutką słoności połączoną z pełnym mlecznym smakiem. Czasem można wyczuć goryczkę. Produkowany jest z użyciem lipazy koziej. Doskonale komponuje się z owocami takimi jak figi, czerwone winogrona i gruszki. Stanowi niebywale oryginalny dodatek do deski serów podczas spotkań towarzyskich, przyjęć i imprez. Idealnie komponuje się z winem Shiraz.
- American deli Provolone, wzorowany jest na Provolone Dolce, ale cechuje go zdecydowanie łagodniejszy smak. Najczęściej spotykany ser na półkach supermarketów, gdzie sprzedawany jest w postaci okrągłych lub kwadratowych bloków.
Sposoby przechowywania
Po zakupie ser należy spożyć w ciągu kilku tygodni, aby zachować wartości smakowe. Wystarczy owinąć go dokładnie w folię lub torebkę plastikową i przechowywać w lodówce. Dla najlepszego smaku zaleca się wyjąć go 30 minut przed konsumpcją.
niekiedy można go znaleźć w dobrych pizzeriach