Szybkie ciasto z musem czekoladowym i truskawkami

Świeży, słodko-kwaśny i lekki – ten deser z pewnością szybko zapadnie Ci w pamięć i nie będziesz mógł się powstrzymać przed sięgnięciem po kolejny kawałek. Szybkie ciasto z musem czekoladowym i truskawkami to propozycja dla osób, które szukają deseru dla niespodziewanych gości. Sprawdź, jak go zrobić!

Jakie składniki wybrać na ciasto z musem czekoladowym i truskawkami?

Ciasto z musem czekoladowym to elegancka propozycja na przyjęcia, ale nie tylko. Świetnie sprawdzi się także do niedzielnej kawy. Oto, czego potrzebujesz do przygotowania ciasta.

  • 100 g mąki,
  • 100 g cukru,
  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 35 g kakao ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 2 g proszku do pieczenia,
  • 60 ml wody.

To składniki na mus czekoladowy:

  • 2 tabliczki czekolady klasycznej gorzkiej 64% E.Wedel,
  • 500 ml śmietanki kremówki 30% lub 36%,
  • 30 g cukru pudru.

Do dekoracji potrzebne jest 250 g malin.

Jak zrobić mus czekoladowy?

Wykonanie deseru należy rozpocząć od zrobienia musu, ponieważ musi on spędzić trochę czasu w lodówce, aby stężał.

Czekolady klasycznie gorzkie pokrój na drobne kawałki, a następnie umieść w szklanej misce. Wlej do nich 100 ml śmietanki kremówki i ustaw naczynie nad garnkiem z gotującą się wodą (miska nie może dotykać wrzątku). Poczekaj chwilę, aż składniki się rozpuszczą i odstaw je do wystygnięcia, np. zanurzając w zimnej wodzie. Kiedy masa będzie chłodna, zmiksuj ją na puszysty, czekoladowy krem.

Następnie z reszty kremówki zrób bitą śmietanę, dodaj ją do czekolady i delikatnie wymieszaj całość. Gotowy mus czekoladowy włóż do lodówki.

Jak przygotować ciasto czekoladowe?

Żółtka wraz z jajkami i cukrem umieść w misce i utrzyj, miksując przez co najmniej 5 minut na puszystą maślaną masę. Następnie dodaj wodę oraz przesiej mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Powoli zmiksuj składniki, aby się połączyły, ale nie dłużej niż kilka sekund! Aby nie napowietrzyć masy.

Tak gotowe ciasto przelej do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 100°C na 14 minut. Po tym czasie wyjmij deser i pozostaw do wystygnięcia.

W tym czasie umyj malinami i pokrój je na połówki lub plastry. Następnie ułóż je na brownie i przykryj czekoladowym musem.

Deser przechowuj w lodówce.

Ciasto z malinami i musem czekoladowym sprawdzi się świetnie zarówno do popołudniowej kawy, jak i na przyjęcie. Przekonaj się sam!