Tort wieża – jak go przygotować? Zdradzamy nasz sekret…

Wiele osób uważa, że pieczenie ciast jest trudne, a pieczenie takich, które nie tylko dobrze smakują, ale też wyglądają jest niemal niemożliwe, no chyba, że posiada się duży talent i jeszcze większe zdolności. Ale nic bardziej mylnego, wszak można zrobić naprawdę ciekawy tort i to jeszcze małym nakładem sił. Otóż w dzisiejszym wpisie przedstawimy Wam przepis na tort wieżę, który jest urzekający. Koniecznie więc poznajcie nasz sekret i cieszcie się wyjątkowym smakiem i wyglądem.

Dobry biszkopt to podstawa

Na pewno w tym przypadku najważniejszym elementem jest biszkopt. Wbrew pozorom upieczenie tego dobrego i wyrośniętego wcale nie jest trudne. Ale musicie postępować według naszych kroków. Na początku potrzebować będziecie 6 jaj, najlepiej od kur z wolnego wybiegu. Należy też przygotować jedną szklankę cukru, półtora łyżeczki octu, a także dwie łyżeczki proszku do pieczenia, jedną szklankę mąki tortowej i pół szklanki mąki ziemniaczanej. Sześć białek ubijamy na sztywną pianę, następnie dodajemy cukier. Ponownie ubijamy. Teraz należy dodać żółtka, najlepiej po jednym i przy tym nadal ubijać masę, ale już na mniejszych obrotach. Dwie mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sito dodając do masy. A na końcu dodajemy jeszcze ocet. Pozostaje już tylko wymieszanie szpatułką. Przekładamy do tortownicy i pieczemy przez około 30 minut w 180 stopniach. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdźcie czy patyczek jest suchy. Gdy ciasto jest gotowe przygotowujemy kolejny biszkopt, tyle, że nieco zmieniamy proporcje, bo zamiast połówki szklanki mąki ziemniaczanej dajemy tylko ćwiartkę i ćwiartkę szklanki kakao. Reszta kroków pozostaje bez zmian. Pieczemy w tej samej temperaturze. Tutaj musimy też wspomnieć o tym, aby przygotować wytrzymałe opakowanie do ciasta. Każdy z przygotowanych biszkoptów przecinamy w poprzek i tak oto zyskujemy cztery dosyć grube plastry. Zatem czas przejść do kolejnego kroku, czyli przygotowania kremu.

Owocowy krem – smaczny i łatwy w przygotowaniu

Oczywiście musicie zdawać sobie sprawę, że to ciasto nie jest niskokaloryczne wręcz przeciwnie ma naprawdę sporo kalorii, właśnie za sprawą kremu, który przygotujemy. Potrzebować będziemy jeden litr śmietany kremówki, którą ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy połowę szklanki cukru pudru i ponownie ubijamy, ale teraz już na mniejszych obrotach. Gdy śmietana jest już gotowa wkładamy ją do lodówki i zaczynamy przygotowywać owoce. Potrzebować będziemy garści malin, jagód, pokrojonego w kostkę banana i kilku truskawek także pokrojonych w kostkę. Umieszczamy je w rondelku i dodajmy kilka łyżeczek galaretki oraz pół szklanki wody. Zagotowujemy i przekładamy do lodówki, aż galaretka stężeje. Gdy tak się stanie dodajemy ją wraz z owocami do schłodzonej śmietany i ponownie mieszamy. Teraz można już przejść do napełniania tortu kremem. Jest to banalnie proste. Ale największym problemem może okazać się połączenie górnego blatu pierwszego ciasta z dolnym drugiego. Aby ciasto potem nie przewróciło się, warto dolny blat posmarować dżemem bądź też miodem, który w tym przypadku nie tylko doda nieco smaku, ale przede wszystkim będzie działał jak klej i zapewni stabilizację.

Czas rozpocząć dekorację

Również dekorowanie wypieku nie powinno być dla Was trudne czy skomplikowane. Na pewno się uda. Wystarczy tylko rozpuścić 2 tabliczki czekolady deserowej z kostką masła w kąpieli wodnej. Następnie wymieszać składniki, a teraz przy użyciu szpatułki bądź łyżki nakładać masę na brzegi ciasta, delikatnie rozmazując ją od góry do dołu. Przypomina to tynkowanie, tyle, że zamiast tynku używamy łyżeczki. Gdy i ten etap mamy za sobą ciasto przekładamy do opakowania do tortu. Umieszczamy w lodówce na kilka godzin, aż masa czekoladowa stężeje i już możemy przejść do namalowania okien na całej powierzchni. Do tego celu przyda się cienki pędzel oraz masa lukrowa. Można kupić gotową. Alternatywą są pisaki, które także dobrze się sprawdzają.

Dobra rada

Oczywiście musimy przypomnieć, że aby móc cieszyć się świetnym smakiem wypieku, zawsze należy stawiać na najwyższej jakości produkty. A jeżeli chcecie uczynić tort mniej kalorycznym, to zamiast śmietanki użyjcie śmietany roślinnej, a zamiast jajek od kur, postawcie na jaja wegańskie.

Tort na pewno się uda i nie tylko będzie się prezentował, ale bardzo dobrze będzie też smakował. Zatem czas przejść do przygotowań.