Zestawy herbaciane na jesień

Jesienne, mgliste, zimne lub deszczowe poranki sprawiają, że mamy mniej energii. Aby szybko wstać, nabrać energii i sprawnie przeżyć dzień, warto rano wypić filiżankę herbaty.

Jakie składniki dodać do herbaty?

Na chłodne jesienne poranki, czy wieczory idealnym rozwiązaniem jest filiżanka gorącej herbaty. Jeżeli chcemy się nią rozgrzać, można dodać do niej składniki, które mają rozgrzewające właściwości. Do tych składników należą:

Imbir – mbir nie tylko poprawia smak herbaty, ale również ma szerokie działanie antybakteryjne, a nawet przeciwbólowe. Sprawi, że każdy napój będzie bogatszy w smaku, bardziej orzeźwiający i stłumi każdy początek przeziębienia lub grypy.

Goździki – czyli małe, brązowe, suszone kwiaty, które powinny pojawić się również w naszej jesiennej herbacie. Z jakiego powodu? Po pierwsze, goździki odświeżają oddech i działają antybakteryjnie. Polecane są również jako naturalne środki na ból zęba. Goździki są tak skuteczne na dolegliwości w jamie ustnej ze względu na obecność eugenolu. Stosowane są nie tylko jako dodatek do jesiennej herbaty. Goździki używa się również np. do pieczenia ciast. Ten wyjątkowy aromat błyskawicznie wprawi wszystkich w dobry nastrój.

Syropy i inne gotowe dodatki – odpowiednim wyborem na wzmocnienie rozgrzewających właściwości herbaty jest dodanie syropu. Często polecany jest syrop malinowy, czy też żurawinowy, który dodatkowo wzmacnia odporność i chroni drogi moczowe. Dobrym wyborem jest też syrop z czarnej porzeczki czy aronii.

Najbardziej popularne „wkładki” do jesiennych herbat jednak są, polecane przez nasze babcie, cytryny i pomarańcze. Wyboru takiego dokonujemy przede wszystkim ze względu na obecność witaminy C, ale i też ze względu na smak. W zależności od upodobań do herbaty możemy dodać plasterki cytryny lub pomarańczy. Należy pamiętać, że witamina C wpływa nie tylko na naszą odporność. Wpływa również korzystnie na stan naczyń krwionośnych. Dlatego do ciepłej herbaty należy zawsze dodawać owoce cytrusowe, nawet jeśli nie jest nam zimno.

Jakie przyprawy dodać do jesiennej herbaty?

Kardamon, cynamon, wanilia, anyż lub kurkuma. Każda z tych przypraw ma swoje właściwości zdrowotne i smakowe. Kardamon może łagodzić kaszel i poprawiać trawienie. Cynamon działa rozgrzewająco, ma właściwości antybakteryjne, a nawet wykazano, że zwalcza niektóre rodzaje raka. Z drugiej strony gwiazdki anyżu, takie jak kardamon, wspomagają układ trawienny i zapobiegają gazom i innym problemom żołądkowym. Ostatnia wspomniana kurkuma to przyprawa bardzo podobna do imbiru. Posiada również właściwości antybakteryjne i rozgrzewające oraz pozytywnie wpływa na nasz żołądek. Przyprawy użyte w naparze nie tylko dodają smaku, ale także niezwykłej, prozdrowotnej właściwości. Aby poprawić nastrój, dodajmy wanilię. Zapewne jej słodycz poprawi nam nastrój, gdy na dworze jest mokro i zimno.

Warto sięgnąć jesienią po zestawy herbaciane, do których dodawane są np. naturalne syropy, czy cytrusy zamknięte w słoiku zalane syropem, zawierające np. goździki. Jest to zestaw witamin, o działaniu rozgrzewającym i prozdrowotnym. Idealnie sprawdzi się jako prezent, nawet dla nas samych, jeśli dopada nas jesienna chandra.