Ziele angielskie – roślina o wszechstronnym zastosowaniu i działaniu na organizm człowieka – jest jedną z popularniejszych przypraw w kuchni. Znana od wielu lat i wciąż doceniania zarówno ze względu na zapach, jak i na charakterystyczny smak. Posiada liczne właściwości zdrowotne, przez co jest wykorzystywana nie tylko w gastronomii, ale i w medycynie naturalnej. Drzewo ziela angielskiego w rzeczywistości zwie się korzennikiem lekarskim i rośnie naturalnie na terenach Ameryki Środkowej.
Właściwości ziela angielskiego
Ziele angielskie posiada w swoim składzie liczne antyoksydanty, w tym glikozydy oraz białka, lipidy, witaminy (A, C i z grupy B) i minerały. Dzięki temu regularne spożycie ziela angielskiego nie tylko wzbogaca smak potraw, ale i wpływa korzystnie na zdrowie. Taki wpływ widać przede wszystkim w układzie trawiennym. Właściwości ziela angielskiego są liczne i obejmują:
- zmniejszanie objawów niestrawności i zgagi
- zmniejszanie zaparć, poprawę pasażu jelitowego
- poprawę trawienia
- stymulację syntezy soków trawiennych
- łagodzenie objawów nudności i wymiotów
- zmniejszanie wzdęć
Związki aktywne ziela angielskiego (w tym również składniki olejku eterycznego) działają przeciwbólowo, co może być wykorzystywane w terapii migren, dolegliwości bólowych brzucha i bólów mięśniowo-stawowych. Wykazano, że ziele angielskie poprawia prawidłowy przepływ krwi i stabilizuje krążenie, przez co jest zalecane jako przyprawa w diecie osób z chorobami układu sercowo-naczyniowego. W przyprawie, jaką jest ziele angielskie właściwości są niezwykle obszerne. Do pozostałych korzystnych działań ziela zaliczamy:
- łagodzenie bólów menstruacyjnych poprzez działanie rozkurczowe
- zmniejszanie intensywności zmian dermatologicznych, głównie trądziku
- działanie antyoksydacyjne, czyli zmniejszanie poziomu wolnych rodników, a tym samym prewencja wielu chorób cywilizacyjnych
- obniżanie ciśnienia tętniczego krwi
- ogólną relaksację organizmu
Ziele angielskie najczęściej stosowane jest jako przyprawa, choć coraz większą popularnością cieszą się oleje i napary z ziela angielskiego, które można stosować także zewnętrznie.
Jak stosować ziele angielskie w kuchni?
Ziele angielskie dodawane jest głównie do marynat, gulaszów i mięs. Zapach tej przyprawy jest dość słaby, może przypominać goździki z dodatkiem aromatu kwiatowego. Smak jednak jest wyrazisty, choć określany jako kombinację kilku innych przypraw. Wskazuje się na nutę smakową imbiru, cynamonu, pieprzu, kardamonu i gałki muszkatołowej. Taka kombinacja idealnie podkreśla smak mięs i innych potraw duszonych czy pieczonych. Ziele angielskie to także idealny dodatek do zup, zwłaszcza kremowych, gotowanych na mięsie lub z roślinami strączkowymi, jak również przetworów – jako składnik marynaty ogórków, papryki czy pomidorów. Wiele osób stosuje ziele angielskie do potraw na słodko i uznaje je jako niezastąpiony składnik pierników. Można je dodać do budyniu, ciast czekoladowych i naleśników. W przypadku napojów alkoholowych dobrze komponuje się w ziołowych nalewkach i likierach.
Aby wzbogacić smak potraw i cieszyć się jego intensywnością lepiej wybierać ziele angielskie w postaci niezmielonej, czyli w kulkach. Cena ziela angielskiego wynosi około 40-100 zł na kilogram (dokładna cena zależy od wielu czynników), przy czym tradycyjnie kupujemy zazwyczaj małe opakowanie 15-20 g, które kosztuje 2-3 zł. Jest to dobra cena za bogactwo smaku i właściwości, jakie oferuje ziele angielskie.
chyba obowiązkowa rzecz w każdym świątecznym bigosie!