Chociaż Wielka Brytania nie wydaje się być serowym rajem, ma ona swojego króla wśród serów. Stilton posiada status Europejskiej Chronionej Nazwy Pochodzenia i produkować go można jedynie w angielskim Leicestershire, Derbyshire i Nottinghamshire. Sami producenci są zobowiązani do przestrzegania receptur tradycyjnych. Te znane są od pokoleń. Stilton musi być wytwarzany wyłącznie z mleka lokalnego pasteryzowanego przed użyciem i samodzielnie wytwarzać skórkę. Kształt sera musi być cylindryczny.
Serowy arystokrata
Stilton to ser wyjątkowy. Śmiało można nazwać go „arystokratą” w świecie serów. Po przekrojeniu jego powierzchnia przypomina marmur. Nietypowy wzór tworzą niebieskawo-zielone żyłki pleśni Penicillium glaucum. Nietypowe wzorki na serze powstają podczas procesu dojrzewania, kiedy ser nakłuwa się długą igłą. Ułatwia to cyrkulację powietrza, a także sprzyja rozwojowi bakterii. Idealny Stilton powinien być kruchy, ale jednocześnie wystarczająco twardy. Ważne jest, aby możliwe było krojenie bez kruszenia się na drobne kawałki.
Ser na każdą okazję
Ten ser pleśniowy z Anglii sprawdzi się nie tylko na tradycyjnej desce serów podczas przyjęć, spotkań rodzinnych, imprez towarzyskich. Wówczas świetnie łączy się z miodem, orzechami włoskimi, pokrojonymi jabłkami, pieczywem, herbatnikami, krakersami. Stilton pasuje do codziennych dań. Żaden ser nie łączy się tak idealnie z makaronami, risotto i deserami jak właśnie on. Można go używać do zup i dipów. Wystarczy dodać odrobinę, a mdłe danie niebywale zyska na wartościach smakowych. Stiltona można wkruszyć także do sałatek. Do kanapek najlepiej kroić go zaraz po wyjęciu z lodówki.
Tylko dla smakoszy
Stilton dojrzewa zazwyczaj od 6 do 18 miesięcy. Smak podpuszczkowego sera Stilton z przerostem pleśni jest dosyć specyficzny. Nic więc dziwnego, że ma swoich zwolenników i przeciwników. Jego smak jest intensywny, ale i tak wciąż delikatny, w porównaniu z innymi serami pleśniowymi dostępnymi na rynku. Zasada jest jednak bardzo prosta: pokochasz go albo znienawidzisz. Nie każdy lubi sery pleśniowe, w szczególności przez ich często bardzo intensywny zapach. Ser wytwarzany jest z mleka krowiego. Na jego powierzchni powstaje jasnoszara po brązową, pomarszczona i sucha skórka. Jego kremowa konsystencja łączy się z delikatną kruchością, pikantnością wymieszaną ze słodkością i słonawym finiszu.
Mrożenie sera Stilton
Chociaż temat mrożenia serów może być dla niektórych smakoszy lekko kontrowersyjny, Stilton bez wątpienia można zachować na potem. Pod wpływem mrożenia jego tekstura zmienia się, staje się bardziej krucha. Na pewno nie wpływa to znacznie na jego walory smakowe. Mrożony Stilton idealnie nadaje się do gotowania. Docenisz go przede wszystkim w swoim ulubionym sosie z sera pleśniowego. Wówczas na pewno nie zauważysz różnicy w smaku. Podczas mrożenia należy ser owinąć w dwie warstwy folii spożywczej, aby zapobiec dostawaniu się powietrza. Nie należy przekraczać okresu mrożenia powyżej trzech miesięcy. Po wyjęciu z zamrażalki należy sprawdzić wygląd i zapach sera.
Ta barwa sera jest trochę marmurkowa 🙂