Ekologiczne mięso to bardzo zdrowy i smaczny produkty, który posiada specjalny certyfikat potwierdzający jego pochodzenie oraz produkcję. Jak powstaje mięso ekologiczne? Jakie są zalety BIO mięsa? Dlaczego warto je spożywać na co dzień?
Czym jest mięso ekologiczne?
Mięso ekologiczne, w odróżnieniu od takiego produktu jak mięso tradycyjne, jest wytwarzane w konkretny sposób – z zachowaniem niezwykle rygorystycznych norm. Do tychże norm zalicza się niestosowanie szkodliwych chemicznych substancji, takich jak na przykład sztuczne barwniki, konserwanty czy polepszacze smaku. W przypadku takiego mięsa dodaje się tylko naturalne przyprawy i zioła. Czym charakteryzuje się mięso BIO? Jest to produkty zdrowy i smaczny, a do tego wyprodukowany sposób, który jest przyjazny środowisku naturalnemu. Co ważne ekologiczne mięso może być każdego rodzaju – może być drobiowe, wieprzowe, wołowe czy jagnięce itd., dzięki czemu zawsze można jeść zdrowo i smacznie.
Mięso bez antybiotyków
Mięso BIO charakteryzuje się tym, że nie zawiera w sobie żadnych antybiotyków. Podczas hodowli w gospodarstwach ekologicznych wybiera się tylko takie gatunki zwierząt, które są najbardziej odporne na choroby. Dzięki temu można uniknąć podawania leków przez całe życie zwierzęcia. Tym sposobem otrzymuje się niezwykle zdrowe mięso bez antybiotyków. Warto zauważyć, że wszelkie leki są podawane w pokarmie, w przypadku gospodarstw ekologicznych, stosuje się wyłącznie naturalne pasze, które składają się z mieszanki traw i zbóż, a także naturalne pożywienie, takie jak owoce, zioła, a także ślimaki czy dżdżownice (w przypadku drobiu).
Mięso bez hormonów
Warto również zaznaczyć, że produkty ekologiczne to także mięso bez hormonów. Oznacza to, że w odróżnieniu od takich artykułów jak mięso tradycyjne, mięso BIO pochodzące od zwierząt z gospodarstw ekologicznych, zostało wyprodukowane bez hormonów, środków i preparatów, która służą do szybkiego i większego wzrostu zwierząt. Ponadto do paszy takich zwierząt nie dodaje się żadnych produktów GMO, czyli genetycznie modyfikowanej żywności.
Mięso ekologiczne a Unia Europejska
Wszelkie ekologiczne produkty, które są wytwarzane oraz sprzedawane na terenie krajów należących do Unii Europejskiej, muszą być wytwarzane według niezwykle rygorystycznych wymogów. Hodowla ekologiczna polega na takim traktowaniu zwierząt, aby zapewnić im jak najlepsze warunki. Zwierzęta te otrzymują naturalne i zdrowe pasze, świeżą wodę, mają dostęp do wolnego wybiegu, czystego powietrza i promieni słonecznych. Ponadto w ich przypadku nie stosuje się żadnych antybiotyków czy hormonów, które mają wpływ na ich wzrost czy wagę. Dzięki przestrzeganiu rygorystycznych zasad, otrzymuje się ekologiczne mięso, które bardzo się ceni w Unii Europejskiej (o ekologiczności danego produktu informuje grafika zamieszczona na opakowaniu). Jednak nie tylko sam produkt jest ekologiczny, ale również i produkcja jest niezwykle przyjazna środowisku.
Zostaw komentarz