6 porad, które uczynią Twoje wyciskanie soku łatwiejszym

Poniżej znajdziesz 6 porad, które pomogą Ci wycisnąć z sokowirówki i wyciskarki wolnoobrotowej, jak najwięcej soku i to bez konieczności korzystania z gotowych przepisów. 

1.   Łatwy sposób na przepis

Jeśli nie przepadasz za szukaniem przepisów w Internecie i nie masz zamiaru ich spisywać, to pokażę Ci szybki sposób na wymyślenie własnej kompozycji. 

Dobry sok składa się z kilku podstawowych składników:

  • coś słodkiego: jabłko, gruszka, ananas, pomarańcze, kiwi, mango
  • coś cierpkiego: cytryna, limonka
  • coś, co daje dużo soku, jak na swój rozmiar: ogórek, seler, pomidor, melon
  • zioła: bazylia, pietruszka, kolendra, mięta
  • coś zielonego:  jarmuż, szpinak, sałata, rukola, mniszek lekarski, szczaw

Wystarczy, że zapamiętasz te składniki i za każdym razem możesz tworzyć Swoje własne kompozycje soku.

2.   Wyciskaj sok z produktów, które lubisz jeść na co dzień

To brzmi jak zdrowy rozsądek, ale z jakiegoś powodu nie zawsze tak jest. 

Jeśli lubisz jeść sałatkę z dodatkiem rukoli i marchewki, to na pewno będzie Ci smakował sok z marchewki i rukoli. 

Pamiętaj tylko, że trzeba dostosować ilości i dodać jakiś składnik, co daje dużo soku, taki jak ogórek lub seler, aby wypełnić szklankę.

3.   Staraj się wyciskać składniki dające dużo soku ze składnikami, które dają mało soku

Ogórek, seler i jabłka zawierają duże ilości wody i pozwalają na uzyskanie dużej objętości soku.

Z drugiej strony imbir lub zioła pozwalają na otrzymanie kilku ml, dlatego wyciskanie ich samych nie ma najmniejszego sensu.

wyciskanie-soku-porady-wyciskarka-sokowirowka

4.   Próbuj soku na bieżąco, aby skorygować jego smak

Podobnie jak w przypadku zupy za każdym razem jak dodasz nowy składnik, mieszasz i próbujesz. 

Podobnie postępuj w przypadku wyciskania soku.

Sok jest zbyt słodki – wyciśnij cytrynę.

Sok jest zbyt cierpki – wyciśnij jabłko.

5.   Obierać czy nie obierać?

W większości przypadków pozostawienie skórki na warzywach lub owocach jest w porządku, tylko pamiętaj, aby dokładnie umyć produkty przed wrzuceniem do sokowirówki – mogły być opryskiwane. 

Aczkolwiek istnieje kilka wyjątków, o których musisz pamiętać:

  • kiwi – skórka jest “owłosiona”
  • owoce cytrusowe – ich skórki zawierają dodatkowe olejki eteryczne, które mogą zmieniać smak, jeśli chcesz uzyskać sok, który będzie smakował, jak te z kartoników sklepowych, to obierz je przed wyciskaniem
  • każda skórka, która może negatywnie wpłynąć na ostateczny kolor końcowego soku (zielona skórka ogórka zmieni zabarwieni każdego soku na zielonkawy, nie wygląda to zbyt apetycznie)

6.   Sokowirówki a wyciskarki wolnoobrotowe

Nie będę się tu zbyt rozpisywał, gdyż dokładne porównanie pewnie byłoby dłuższe niż cały ten artykuł.

Sokowirówki rozdrabniają składniki za pomocą szybko obracającego się dysku ostrzy, a następnie przeciskają rozdrobnione kawałki przez drobne sitko.

Zwykle są dużo tańsze niż wyciskarki wolnoobrotowe, ale z drugiej strony wyciskają nieco mniej soku, zwłaszcza z zielonych warzyw liściastych i sok szybciej się utlenia, więc nie zachowuje tak długo świeżości, jak po wyciskaniu w wyciskarkach wolnoobrotowych.

Wyciskarka wolnoobrotowa zamiast ostrzy posiada wolno obracający się wał wyciskający.

Ponieważ taki proces ekstrakcji nie powoduje tak dużego utleniania składników odżywczych, jak w przypadku sokowirówek okres ważności wyciśniętego soku jest znacznie dłuższy – dodatkowo utrzymuje on Swój smak znacznie dłużej.Wyciskarki wolnoobrotowe dobrze nadają się do wyciskania soku z traw i zbóż.