Jak przygotować perfekcyjne uszka w śląskim stylu?

Każda gospodyni ze Śląska ma swój przepis na pyszne uszka. My wybraliśmy dla Was naszym zdaniem najlepszy. Dzięki niemu przygotujecie perfekcyjne uszka, ale w śląskim stylu. Na pewno będą na bogato. Dużo aromatu, pyszne grzyby i delikatne ciasto – efekt przewyższy Wasze oczekiwania. Swoją drogą kto powiedział, że uszka można jeść tylko w czasie świąt?

Wybór grzybów ma znaczenie

Tyle smaków, co przepisów – to fakt niezaprzeczalny. Każdy ma zapewne swój ulubiony przepis, z którego przygotowuje te smakołyki, jednak warto wykonać uszka według tego przepisu, tym bardziej, że będą naprawdę wyśmienite. Można powiedzieć, że zawsze się udają i wbrew pozorom ich przygotowanie wcale nie jest czasochłonne. Kluczem do sukcesu są grzyby suszone do dań. Można wybrać borowiki albo też mieszankę grzybów. Na samym początku zalewamy około 10 dag grzybów gorącą wodą z dodatkiem odrobiny soli i cukru. W takiej zalewie najlepiej jeżeli postoją całą noc. Po tym czasie wylewamy wodę, choć można jej także użyć jako wywar do sosu czy też zupy grzybowej. My skupmy się na suszonych grzybach. Po odcedzeniu umieszczamy je w wysokim naczyniu i gotujemy w bulionie warzywnym przez około godzinę. Po tym czasie na patelnię wlewamy kilka łyżek oliwy z oliwek i czekamy aż się rozgrzeje. Gdy tak się stanie umieszczamy na niej posiekaną w drobną kostkę cebulę. Gdy już lekko się zarumieni dodajemy nasze grzybki i całość smażymy przez około 20 minut. Po tym czasie czekamy, aż całość wystygnie i blendujmy na gładką masę. Doprawiamy solą, pieprzem oraz wyciśniętym ząbkiem czosnku. Nasz farsz jest prawie gotowy, ale…

Czas na krok drugi, czyli dodatek boczku ne zaszkodzi

Chyba nikogo kto miał styczność z kuchnią śląską nie zaskoczymy stwierdzeniem, że nie jest to kuchnia lekka. Jest natomiast smaczna i intensywna. Ale warto jej spróbować. I nie inaczej jest w tym przypadku. Skoro już wiecie, jak ważne jest użycie dobrych grzybów, to czas dowiedzieć się, gdzie takie można zakupić. My polecamy Wam sklep grzybysuszone-sklep.pl. Teraz czas przejść do kolejnego etapu, czyli czas na dodanie sekretnego przepisu, czyli boczku. Potrzebować będziemy około 10 dag boczku, który kroimy na małą kostkę i smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Polecamy wam użycie boczku parzonego. Jeżeli jednak wybierzecie wędzony, surowy, to po podsmażeniu należy go jeszcze poddusić przez około 20 minut. Po tym etapie boczek dodajemy do zblendowanych grzybków. Teraz czeka Was kolejny ważny etap, czyli lekkie zagęszczenie farszu. Do tego celu przygotujemy odrobinę zasmażki, czyli na rozgrzanym maśle przesmażamy mąkę. Masa powinna się zarumienić i zyskać piękny zapach. Gdy tak się stanie można już dodać zasmażkę do masy i całość wymieszać.

Perfekcyjne ciasto łatwe w przygotowaniu

Skoro farsz jest już gotowy, to rzecz jasna należy przygotować ciasto. Do tego celu potrzebować będziemy pół kilo mąki, szklankę ciepłej, lecz nie gorącej wody oraz kilka łyżeczek oleju. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Ugniatamy ciasto do czasu aż stanie się delikatne i sprężyste. Jeżeli już uzyskacie taki efekt należy je rozwałkować na grubość około pół centymetra. Następnie przechodzimy do wykrawania. Uszka co do zasady są małe, ale w śląskiej kuchni umiar nie istnieje, czyli wycinamy je szklanką. Na każde uszko nakładamy łyżkę farszu. Całość składamy na pół i następnie łączymy, tworząc półksiężyc.

Pozostaje już tylko gotowanie

Gdy uszka są już ulepione, to czas je ugotować. Do dużego garnka wlewamy kilka litrów wody, solimy ją i czekamy aż się zagotuje. Gdy się tak stanie, wrzucamy uszka i delikatnie co jakiś czas mieszamy. A gdy wypłyną już na górę, nastawiamy minutnik i gotujemy je przez około 2-3 minuty. Uszka po tym czasie są gotowe do jedzenia, ale warto poczekać aż ostygną i wtedy przesmażyć je na patelni. Możecie to zrobić na tej samej, na której przesmażaliście boczek. Dzięki temu uszka zyskają jeszcze lepszy smak. Można je podać do barszczu, albo zajadać się nimi tak po prostu. Gwarantujemy, że to rozkosz dla podniebienia.

Koniecznie skorzystajcie z naszego przepisu. Na pewno takie uszka spełnią oczekiwania najbardziej wymagających członków rodziny. Zatem nie pozostaje już nic innego, jak tylko wziąć się do pracy.